Kuntien rahoituksen tulee vastata kuntien tehtäviä
Petteri Orpon (kok.) hallituksen tavoitteena on ollut keventää kuntien toimintaa ohjaavia normeja ja etsiä uusia tapoja toteuttaa palveluita eri puolilla Suomea. Tavoite on minusta hyvä ja kannatettava.
Orpon hallitus on jatkanut Juha Sipilän (kesk.) hallituksen viitoittamalla tiellä, jolloin normipurku oli niin ikään osa hallitusohjelmaa, lupaprosessien sujuvoittamista sekä kuntien kehittämistä estävien valitusten minimoimista.
Orpon hallituksen projekti on kuitenkin edennyt auttamattoman hitaasti. Kuntien rahoitusta kyllä ehdittiin leikata jo etukäteen 23 miljoonaa euroa. Lienee syytä myös mainita, että kuntien valtionosuusuudistus, jolla olisi jo kiire, siirrettiin – ilmeisesti kuntavaalien pelossa – hamaan tulevaisuuteen alue- ja kuntaministeri Anna-Kaisa Ikosen (kok.) ilmoituksella viime lokakuussa.
Kuntaliiton tuoreen selvityksen mukaan jotakin on sentään saatu aikaan. Kuntien ei tarvitse laatia ilmastosuunnitelmia eikä paikallisia varhaiskasvatussuunnitelmia, mikä vähentää paperityötä. Saman selvityksen mukaan kuntien työ ja hallinnollinen taakka ei kuitenkaan vähene. Osa kevennyskohteista saattaa jopa lisätä kuntien työtä entisestään. Suo siellä, vetelä täällä!
Hallitus on tuonut tällä kaudella myös uusia tehtäviä kunnille nyt purettujen rinnalle. Osa niistä on hallinnollisia raportointi- tai selvitystehtäviä, mutta mukaan mahtuu myös kuntataloudenpidon räjäyttäviä velvollisuuksia.
Kuntien on esimerkiksi varattava minimiresurssit perusopetuksen ryhmäkohtaisten tukimuotojen toteuttamiseksi lukuvuosisuunnitelmiin. Tämä aiheuttaa Kuntaliiton laskelmien mukaan jopa 100 miljoonan euron lisäkustannukset kunnille. Myös perusopetuksen ryhmäkokosäännöstä on tiukennettu. Ei ole halpaa sekään.
Koulurauha ja oppimisen riittävä tuki ovat minulle tärkeitä asioita. Mutta jos kunnille tulee lisää tehtäviä ja velvoitteita, pitää niihin löytyä myös valtiolta rahaa. Kuntien rahoituksen tulee vastata kuntien tehtäviä täysimääräisesti.
(Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisen mielipidekirjoituksena 20.3.2025 ja voit lukea sen tästä linkistä.)