Hyvää hiihtolomaa Joutsassa!
Aika kultaa muistot. Näin pääsin tänä talvena toteamaan, kun laitoin Tammihaarassa ensi kertaa sukset jalkaan liki 25 vuoden tauon jälkeen. Nuoruudessani hiihdin paljon mäkisillä Salpausselän harjuilla. Jonkinlaisesta hiihtoneuroosistakin voisi näin jälkikäteen puhua. Viiden kilometrin lenkki koulupäivän jälkeen nollasi aivot sekä turhat huolet ennen läksynlukua tai iltatöitä kioskilla. Talvella hiihdin, muina vuodenaikoina ratsastin tai uin. Hiihtoladut ja uimahalli olivat vain parinsadan metrin päässä kotioveltani. Liikkumaan oli helppo lähteä.
Samanlaista laadukasta ja helposti saavutettavaa vapaa-aikaa ja liikunnan iloa on mahdollista elää jälleen todeksi Joutsassa. Kuntamme tunnetaan hyvistä liikuntamahdollisuuksista aina omatoimisesta yksilöharrastamisesta ohjattuun ryhmä- ja joukkueliikuntaan. Me päättäjät olemme halunneet panostaa kuntalaisten ja vapaa-ajanasukkaiden hyvinvointiin tukemalla järjestötoimintaa ja tarjoamalla maksuttomia ja matalan kynnyksen kunnallisia harrastusmahdollisuuksia.
Tuoreimpana vanhan liikekeskuksen aukiolle jäädytetty pieni luistelukenttä, joka sopii hyvin lapsiperheiden tai vapaa-ajanasukkaiden "höntsäilyyn". Slutzeja tai salkoveja en kuitenkaan suosittele jäällä yrittämään. Hiihtolomapäivää voi viettää vaikkapa moottorikelkkaillen monipuolisilla reiteillämme, pilkkien monilla kalaisilla järvillämme tai luonnonrauhasta nauttien Leivonmäen kansallispuistossa, jonne on jälleen tänä talvena vedetty latu. Latujemme huoltotoimista ja kunnosta ilmoitetaan kunnan verkkosivuilla, mikä helpottaa hiihtolomalaisen menojen suunnittelua.
Hyvinvoivat ja kotikuntansa palveluihin tyytyväiset asukkaat ovat kunnan etu. Kuntien yksi perustehtävä hyvinvointialueuudistuksen jälkeen on huolehtia kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisestä. Tämä tarkoittaa käytännössä kuntalaisten toimintakyvyn vahvistamista panostamalla ennaltaehkäiseviin palveluihin.
Liikuntapaikkojen ja -tilojen, liikuntaneuvontapalveluiden ja eri seurojen ja koulun tarjoamien harrastusmahdollisuuksien lisäksi meillä on maksuttomat kunnalliset kuntosalit Joutsan kirkonkylällä ja Leivonmäellä sekä testamenttivaroin hankittu kuntosalikalusto Jousessa ikäihmisten käytettävissä. Maksuttomuus on Keski-Suomen mittapuullakin mitattuna harvinaista – siis pientä joutsaisaa luksusta kaikkien kuntalaisten ja vapaa-ajan asukkaidemme arkeen!
Vuodenvaihteessa hyvinvointialue kuitenkin heitti märän rätin helposti saavutettavan ja kaikille tasapuolisen käytäntömme päälle ilmoittamalla alkavansa periä käyttömaksua Jousen kuntosalin kävijöiltä. Perusteena on palveluiden ja päivätoiminnan maksujen tasapäistäminen hyvinvointialueen sisällä. Ilmoitus on poikinut useita kuntalaisaloitteita ja valtuustoaloitteita - eikä syyttä.
Tutulla ja turvalliseksi koetulla kuntosalilla käyminen on tärkeää jo ikäihmisten psyykkisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Jollekin tuttu saliporukka voi olla viikon ainoa kontakti ja elämänlanka kodin ulkopuolelle. Siitä haluamme pitää kiinni. Me kuntapäättäjät emme tätä hyvinvointialueen ilmoitusta hyväksy! Etsimme parhaillaan keinoja turvata maksuttomuus käyttäjille myös jatkossa.
Elämässä tai vaikkapa hiihtolomalla sattuu välillä kaikenlaista – joskus ikävääkin, johon tarvitaan lääkärin apua. Siksi viime viikolla julkistettu esitys Keski-Suomen hyvinvointialueen palveluverkosta oli joutsalaisille ja vapaa-ajanasukkaillemme pienoinen helpotus, vaikka Leivonmäen toimipistettä uhkaakin lakkautus. Sote-asema ja sen myötä palvelut pysyvät näillä näkymin edelleen Joutsassa.
Ennakointi on politiikassa tärkeä päätöksentekotaito ja sitä viisautta valtuutetuiltamme onneksi löytyi riittävästi kaikista oikaisuvaatimuksista ja aluehallinto- ja oikeuskanslerinvirastolle osoitetuista hallintokanteluista huolimatta. Sote-keskuksen ja hammashoitolan oikea-aikaiset rakentamispäätökset takasivat osaltaan sen, että emme löytäneet nyt omaa sote-keskustamme lakkautettavien listalta Luhangan, Toivakan, Konneveden, Kivijärven, Kyyjärven, Petäjäveden, Korpilahden, Tikkakosken tai useiden muiden kumppanien rinnalta.
Joutsassa on hyvät valmiudet ja tilat vastata myös naapuriemme sotepalveluista. Pertunmaan ruorasmäkisetkin mahtuisivat mukaan, jos kuntajakoselvityksessä tähän päädyttäisiin. Monelle ruorasmäkiselle Joutsa on läheisempi asiointisuunta sote- ja koulupalveluissa kuin Mäntyharju. Osakuntaliitos vahvistaisi entisestään Joutsan sote-keskuksen asemaa Keski-Suomen hyvinvointialueen palveluverkostossa.
Hyvien uutisten jälkeen on aina huonojen vuoro. Hyvinvointialueen puheenjohtaja Jani Kokon taannoin ihaileman joutsalaisen innovaation "sakukon" eli sairaus-, kuntoutus- ja kotiin vietävien palveluiden yhteisosaston kohtalosta päätetään niin ikään hyvinvointialueen valtuustossa toukokuussa.
Vuodeosastoamme esitetään yllättäen lakkautettavaksi. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että vuodehoidossa – tai jopa saattohoidossa – oleva potilas tai vanhus sijoitettaisiin kymmenien kilometrien päähän omaisistaan ja läheisistään.
Esityksessä on inhimillisyys kaukana! Entä miten joutsalaisten kuntoutus ja kotipalvelut hoidettaisiin jatkossa? On edunvalvonnan aika, hyvät aluevaltuutetut ja joutsalaiset!
Hiihtolomaillaan kuitenkin tämä viikko ensin ja nautitaan kotoisasta ja luonnonkauniista kotikunnastamme liikunnan iloa ja rentoa joutenoloa yhdistäen. Tavataanko laduilla?
Kirjoitus on julkaistu alun perin Joutsan seudun Päättäjän kynästä-palstalla helmikuussa 2024.