Arvokas vanhuus Joutsassa vuonna 2025

14.03.2025

Millaista on olla joutsalainen ikäihminen hyvinvointialueella? Aiemmin lämpimänä päivittäin toimitettu ruoka kotipalvelun asiakkaille muuttui hyvinvointialueen myötä kylmiksi aterioiksi, jotka pitää lämmittää – ja muistaa myös syödä. Seniorikuntosali, jonka laitteet oli hankittu kunnan saamin testamenttivaroin, muuttui maksulliseksi hyvinvointialueen päätöksellä. Yhteisöllisestä kuntohetkestä ja toimintakyvyn ylläpidosta tuli harvojen herkkua.

Nyt Keski-Suomen hyvinvointialue on vastajulkaistun esityksensä mukaan muuttamassa "sakuko"- eli yhdistetyn sairaanhoito -kuntoutus ja kotiin annettavat palvelut- osastomme toimintaa. Suomeksi sanottuna lopettamassa perustason akuuttiosastotoiminnan Joutsasta kokonaan.

Virkamiesesityksen mukaan tilat kyllä luovutettaisiin koti- ja asumispalveluille ikääntyneiden lyhytaikaiseen kuntoutustoimintaan. Samalla kotisairaalan toiminta kuitenkin heikkenee ja osasto- ja palliatiivisen hoidon eli käytännössä saattohoidon potilaat siirtyvät esityksen mukaan Jämsään, Muurameen tai Laukaaseen hoidettaviksi.

Jotta Keski-Suomen hyvinvointialue pääsee eroon alijäämistään, on sen toimintaa kehitettävä ennakkoluulottomasti. Jopa palveluja on yhdenmukaistettava. Kannatan kuntoutustoiminnan kehittämistä, koska se vähentää osaltaan myös erikoissairaanhoidon alati kasvavia kuluja. Mutta kehittämistä ei tule tehdä sairaiden eikä saattohoidossa olevien joutsalaisten kustannuksella!

Virkamiesten palveluverkkoesityksestä puuttuu inhimillisyys ja ajatus arvokkaasta vanhuudesta. Elämänkaaren lähestyessä loppuaan läheisten läsnäolo ja tuki on tärkeää. Liki yhtä tärkeää se on sairaudesta tai leikkauksesta toipuvalle. Hoitohenkilökunta ei tätä tarvetta pysty täyttämään eikä siihen ole resursseja. On maantieteellinen fakta, että Joutsasta on jopa reilun 1,5 tunnin ajo Jämsään henkilöautolla, talvisin 2 tuntia. Julkiset liikenneyhteydet ovat heikot tai niitä ei ole.

Soteuudistuksen perimmäinen idea oli suhteuttaa palvelut alueelliseen tarpeeseen. Vanhusväestön määrä kasvaa koko ajan ja Joutsassa on jo nyt eniten yli 75-vuotiaita Keski-Suomen kunnista. Onko tästä tarveperiaatteesta nyt luovuttu?

Mitä jos lapsirikkaasta Muuramesta tai Uuraisilta vietäisiin neuvolapalvelut sadan kilometrin päähän? Siinä ei olisi mitään järkeä! On siis täysin luonnollista, että meillä Joutsassa on huutava tarve omalle sairasosastolle ja hyvälle hoidolle elämän viime metreillä.

Jotain hyvääkin nykyisessä palveluverkkoesityksessä on toki joutsalaisten ikäihmisten näkökulmasta. Päivätoimintaan panostetaan ja seniorikeskuskonseptia kehitetään. Myös Joutsan oma tuttu soteasema ja sakuko-osaston hoitohenkilökunta säilyvät.

Hienoa on myös se, että esitys palveluverkosta syntyi laajan osallistamisen kautta. Jokaisella oli mahdollisuus ottaa kantaa. Joutsan kunta avasi lausunnossaan sakuko-osaston konseptia ja puolueet laativat yhteisen kansalaisadressin, joka luovutettiin hyvinvointialueen johdolle. Joutsan Keskustakin antoi vielä oman vetoomuksensa palveluiden puolesta.

Toimme lausunnoissamme esiin, miten sairasosaston paikkamäärä voidaan kustannustehokkaasti nostaa niin, että se olisi hyvinvointialueelle kannattavaa ja Joutsan seutukunnan asukkaille inhimillistä. Meitä kuultiin, mutta ei kuunneltu.

Aluevaltuusto päättää palveluverkosta kesäkuussa. Jokaisen aluevaltuutetun toivoisin tutustuvan sakuko-konseptiin, lausuntoihimme ja ottavan kalkulaattorin käteen.

Ikääntyneiden erityisenä huolena on sote-palveluissa tuoreen vanhusasiavaltuutettu Päivi Topon mukaan se, miten kauempana oleviin palveluihin pääsee, jos autoa ei ole, julkinen liikenne puuttuu ja taksien hinta ylittää maksukyvyn.

Miten Keski-Suomen aluevaltuutetut vastaavat tähän huoleen? Lakkauttamalla Joutsasta akuuttiosastotoiminnan?

Teksti on julkaistu alun perin Keskisuomalaisen mielipide-palstalla toukokuussa 2024.